Λευκά, ξηρά κρασιά: με λιγότερες θερμίδες, ιδανικά για όλες τις δίαιτες.

Από την πλούσια γκάμα της Ελληνικά Κελλάρια.

 

                                                           Από την πλούσια γκάμα της Ελληνικά Κελλάρια.

 

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και σίγουρα κάποιοι από εμάς έχουμε πάρει την απόφαση να χάσουμε τα περιττά κιλά. Τα καλά νέα είναι ότι το λευκό κρασί αποτελεί ένα από τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες. Η Ελληνικά Κελλάρια σας προτείνει λευκά, ξηρά κρασιά από την πλούσια γκάμα της, με λίγες θερμίδες, ιδανικά για όλες τις δίαιτες.

Ο λόγος που τα λευκά ξηρά κρασιά έχουν τις λιγότερες θερμίδες, είναι τα χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ και υπολειμματικών σακχάρων (λιγότερα από 5 mg/l) που περιέχουν. Τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τείνουν να έχουν υψηλότερες θερμίδες. Ένα κρασί με περιεκτικότητα 10,0% έως 11,5% έχει από 110 έως 140 θερμίδες ανά ποτήρι.

Ιδανική επιλογή, με λιγότερες θερμίδες αποτελεί το Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Λευκό, από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Ροδίτης και με μόλις 5 mg/l σάκχαρα. Είναι ένας οίνος ξηρός, με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Ένα μοναδικό κρασί με χρυσοκίτρινες ανταύγειες και γεμάτη, μεστή γεύση με τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού. Συνοδεύει αρμονικά ψάρια και θαλασσινά, άσπρα κρέατα, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και πιάτα της παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8ο – 12ο C.

                                                                          

Μία δεύτερη, αλλά εξίσου απολαυστική επιλογή αποτελεί το Μοσχοφίλερο, της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια-Flowers. Πρόκειται για ένα λευκό ξηρό κρασί, με ανοιχτόχρωμο, λαμπερό χρώμα και σάκχαρα λίγο πάνω από τα 4 mg/l. Το εκλεπτυσμένο άρωμα εσπεριδοειδών και η απαλή φρουτώδης γεύση της ποικιλίας, θα συνοδεύσουν ιδανικά θαλασσινά, άσπρα κρέατα και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες. Σερβίρεται και αυτό πολύ δροσερό στους 8ο – 12ο C.

                                                          GWC Flower Mosxofilero 2017

Για όσους αγαπούν την μοναδική στον κόσμο ποικιλία του λευκού μικρόρωγου Μοσχάτου, που καλλιεργείται στη Σάμο αρκετούς αιώνες, προτείνεται το Μοσχάτο Άσπρο, του ΕΟΣ Σάμου. Τα σάκχαρά του βρίσκονται μόλις στα 6 mg/l. Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», φέρνοντας στο νου την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι. Εξαιρετικά φρουτώδες στη γεύση, ισορροπεί αρμονικά μεταξύ ξηρού και γλυκού, σε ένα απολαυστικό παιχνίδισμα. Συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα διεθνούς και Ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά καθώς και με γλυκόξινες γεύσεις της Άπω Ανατολής. Για την καλύτερη δυνατή απόλαυση σερβίρεται σε θερμοκρασία 8ο – 10ο C.

                                                   mosxato

Βέβαια η δίαιτα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κανείς θα πρέπει να εγκαταλείψει όλα όσα αγαπάει. Και αν το κρασί είναι ανάμεσα σε αυτά, μπορεί να απολαύσει τα λευκά, ξηρά κρασιά της Ελληνικά Κελλάρια, πάντα όμως με μέτρο.

 

 

×