Αστυπάλαια το νησί μου...

Η Αστυπάλαια, πέρα από την αλιεία, έχει και πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφία καθώς και μελισσοκομία γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα τοπικά προϊόντα και γεύσεις του νησιού!

Έτσι σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αποχωριστείτε το νησί αν δεν έχετε γευτεί το τοπικό μέλι και τα τυριά που παρασκευάζουν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι! Το χλωρό όπως την φωνάζουν οι ντόπιοι είναι η φρέσκια μορφή και το λαδοτύρι η αποξηραμένη μορφή ουσιαστικά του ίδιου τυριού! Και τα 2 παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα και σερβίρονται ως επιτραπέζια τυριά ή ως συστατικά σε τοπικές συνταγές. Από κοντά και η χλωρή, ένα ντόπιο τυρί που παρασκευάζεται με πρώτη ύλη το τυρόγαλο που περισσεύει από την τυροκόμιση του χλωριού! 

Διάσημη συνταγή της Αστυπάλαιας αποτελούν τα αρντιστά! Πρόκειται ουσιαστικά για φακές όπως τις γνωρίζουμε με μικρά μπαλάκια ζύμης μέσα ση σούπα! Τα μπαλάκια ζύμης προστίθενται λίγο πριν το τέλος του βρασίματος μέσα στην κατσαρόλα και δίνουν τη δική του ιδιαίτερη γεύση!

Αν είσαι... μερακλής δε θα ξεχάσεις να δοκιμάσεις τον λαμπριανό! Πασχαλινή συνταγή των Αστυπαλιωτών που τη προσφέρουν και το καλοκαίρι στους τουρίστες. Πρόκειται για ντόπιο αρνάκι γεμιστό με συκωταριά και ρύζι!

Ένα ακόμη ντόπιο πιάτο που πρέπει να γευτείς είναι οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι, μια Αστυπαλιώτικη οπτική των γνωστών γεμιστών, ενώ οι νησιώτες παράγουν και ντόπια ζυμαρικά τις λεγόμενες 'μακαρούνες'!

Τέλος, σε κάποια ταβερνάκια θα δοκιμάσεις και τον κορμό, ένα κρύο πιάτο που παρασκευάζεται από όλα ντόπια τυριά καθώς και ντόπιο βούτυρο δίνοντας όλη τη γεύση της Αστροπαλιότικης κτηνοτροφίας σε ένα πιάτο.

Σε κάθε περίπτωση, το νησί προσφέρει υψηλής ποιότητας πιάτα, ντόπια κρέατα και φρέσκα ψάρια προσφέροντας έναν ακόμη λόγο στην μακριά λίστα με τους λόγους που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί την Αστυπάλαια

Έλα να φτιάξουμε Smoothies
Los loros, οι παπαγάλοι από την Κολομβία
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020
Alexandros Papandreou © 2004-2019. All rights Reserved.