Μπαχάρ, ο πλανήτης των μπαχαρικών

Η Ευριπίδου είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες οδούς του κέντρου της Αθήνας. Μια πολύχρωμη αναρχία ανακατεμένη με έντονες μυρωδιές, αρώματα κι ανθρώπους που πάνε κι έρχονται πεζοί ή πάνω σε μηχανάκια κι αυτοκίνητα. Κορναρίσματα, γέλια, φωνές, βουητό από νωρίς το πρωί. Το ένα μαγαζί διαδέχεται το άλλο σε ισόγεια και υπόγεια που πουλάνε τα πάντα γύρω από το φαγητό: ξηρούς καρπούς, ζαχαρωτά, εξοπλισμό κουζίνας και σπιτιού, συσκευασίες, άλευρα, γεωπονικά, αλλαντικά, τυριά και φυσικά μπαχαρικά.

Στο νούμερο 31 της Ευριπίδου λίγα μόλις μέτρα από την διασταύρωση με την Αθηνάς θα βρεις το Μπαχάρ ή αλλιώς το μπαχαράδικο με την μεγάλη ουρά. Από το 1940 αυτό το μικρό μαγαζί έχει γίνει συνώνυμο των ολόφρεσκων μπαχαρικών και των πάσης φύσεως βοτάνων. Ο Ματθαίος, γιος του Αντώνη Μανωλέσσου συνεχίζει με μεράκι την οικογενειακή παράδοση αναζήτησης των καλύτερων και σπανιότερων μπαχαρικών από όλο τον κόσμο. Κάθε μέρα, από το νωρίς το πρωί που ανοίγει έως αργά το μεσημέρι που κλείνει, εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά τους να πάρουν τα αγαπημένα τους μπαχαρικά..

Αναρωτιέσαι γιατί εδώ κι όχι αλλού; Γιατί αν υπάρχει παράδεισος μπαχαρικών και βοτάνων βρίσκεται εδώ. Και υπάρχουν όλα μαζεμένα, εκτός από πολυτέλειες και δηθενιά. Χιλιάδες προϊόντα μέσα σε βάζα και βαζάκια, σε ξύλινα κουτιά και τσουβαλάκια συνωστίζονται πάνω σε ράφια και πάγκους περιμένοντας να τα ανακαλύψεις, 2.500 είδη που συνεχώς ανανεώνονται! Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν μπαχαρικά, μίγματα μπαχαρικών, τσάι και βότανα από όλο τον κόσμο. Πλάι τους αφυδατωμένα λαχανικά και μανιτάρια, αλάτια, σπόροι, ρίζες, όσπρια και δημητριακά, αιθέρια έλαια και πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής. Όλα τους πολύχρωμα και ξεχωριστά. Απόλυτοι πρωταγωνιστές τα πιπέρια: μαύρο, λευκό, ροζ και πράσινο, αλλά και πιπέρι Τασμανίας, πολύ καυτερό πιπέρι κουμπέμπε, πιπέρι Μαδαγασκάρης bourbon και μακροπίπερο. Αν τα συνδυάσεις όλα αυτά με την άψογη εξυπηρέτηση των πάντα πρόθυμων και ενημερωμένων πωλητών του Μπαχάρ, δεν θα απορήσεις ποτέ ξανά γιατί οι πελάτες σχηματίζουν ουρά έως έξω στο πεζοδρόμιο…

Πολλά είπαμε όμως και ίσως οι μυρωδιές από τόσα βότανα και μπαχαρικά να σου άνοιξαν την όρεξη για μαγείρεμα. Μπες λοιπόν στις συνταγές Μπαχάρ και διάλεξε με ποια θα κάνεις την αρχή.

Μπαχάρ, Ευριπίδου 31, τηλ.:2103217225 

Έλα να φτιάξουμε Smoothies
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020
Alexandros Papandreou © 2004-2019. All rights Reserved.