Σουβλάκι «όχι άγχος» ο Κώστας

Στην οδό Πεντέλης, λίγα μόλις μέτρα από το πολύβουο ποτάμι της Μητροπόλεως που κατεβαίνει με φόρα προς το Μοναστηράκι, βρίσκεται το σουβλατζίδικο του Κώστα και θα το αναγνωρίσεις από τη μεγάλη ουρά που θα βρεις απέξω η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του. Μαγαζί μικρό, πεντακάθαρο, τίμιο και ξεκάθαρο.

«Όχι άγχος» γράφει η ταμπέλα και στέλνει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Αν έρθεις αποφασισμένος να γευτείς το σουβλάκι του Κώστα καλό είναι να ακολουθήσεις τη συμβουλή του. Χαλάρωσε λοιπόν όσο εκείνος και η γυναίκα του η Πόπη παίρνουν παραγγελίες, ψήνουν, γεμίζουν και τυλίγουν σουβλάκια μεταξύ της μικρούλας ψησταριάς, του πάγκου και του ταμείου. Αφού το βρήκες ανοιχτό θα φας. Όσο μεγάλη κι αν γίνει η ουρά, θα έρθει η σειρά σου και θα εξυπηρετηθείς. Μέχρι τότε, να σου πω την ιστορία του Κώστα και του περίφημου σουβλακιού του.

Ο Κώστας που λες ξυπνά πρωί κάθε μέρα κι ετοιμάζει μόνος το σουβλάκι του, από καλό χοιρινό κρέας και ένα ελαφρύ κι αφράτο μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Η πίτα του είναι πάντα αλάδωτη, η ντομάτα ψιλοκομμένη και μπόλικος ο μαϊντανός. Γιαούρτι, κρεμμύδι, πάπρικα, τέλος. Ούτε σος, ούτε πατάτες! Τίμια υλικά, καθαριότητα, χαμόγελο και κέφι. Αυτά είναι τα μυστικά υλικά που το κάνουν να ξεχωρίζει. Η συνταγή παλιά, από τον συνονόματο παππού που άνοιξε το 1950 το ιστορικό ξύλινο σουβλατζίδικό του στην οδό Αδριανού στην Πλάκα. Έψηνε τότε ο παππούς ό,τι έψηνε στην τοσοδούλα ψησταριά που είχε μπροστά του και μέχρι το μεσημέρι που είχε ξεπουλήσει, έπαιρνε το δρόμο του γυρισμού για το σπίτι στο Βύρωνα. Η κυρά τον περίμενε εκεί με στρωμένο τραπέζι. Πιτσιρικάς τότε ο Κώστας βοηθούσε τον παππού του καμιά φορά στο μαγαζί με την υπόσχεση πως σαν τελειώσει το στρατό θα αναλάβει εκείνος την επιχείρηση. Η νομοθεσία έκλεισε την Αδριανού, το μαγαζάκι μεταφέρθηκε στην Πεντέλης κι ο Κώστας κράτησε την υπόσχεσή του. Το Σεπτέμβρη του 2003 ανέλαβε με την ίδια συνταγή και το ίδιο μοντέλο επιχείρησης – ευτυχώς σήμερα κλείνει στις 3.30 κι όχι στη 1 – χωρίς νεωτερισμούς και φλύαρα ντεκόρ. Σαββατοκύριακο μην πας είναι κλειστά. Και το ευ ζην από τον παππού το έμαθε ο Κώστας.

info: Πεντέλης 5, Σύνταγμα Αθήνα 105 57, τηλ.: 2103228502

Μπαχάρ, ο πλανήτης των μπαχαρικών
Μην το βάζεις κάτω..όλα είναι στο μυαλό
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019
Alexandros Papandreou © 2004-2018. All rights Reserved.