Χοιρινό κότσι με καρότα στη γάστρα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    2-2,5 ΩΡΕΣ

Υλικά

Για 4 άτομα

1 κότσι χοιρινό περίπου 2 κιλά
5 κουταλιές μείγμα για κυνήγι
6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 καρότα καθαρισμένα
300 γραμμάρια κρεμμυδάκια στιφάδου
2 κουταλιές βούτυρο
1½ κουταλιά αλεύρι
400 ml κρασί Μαυροδάφνη
400ml ζωμό μοσχάρι 
Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα καρότα στη μέση και μετά σε διαγώνιες φέτες.
Τοποθετείτε το χοιρινό κότσι πάνω σε ένα ξύλο κοπής και το πασπαλίζετε με αλάτι από όλες τις πλευρές.
Τοποθετείτε μία γάστρα κατάλληλη και για μάτι κουζίνας σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε το κότσι καλά από όλες τις πλευρές, να πάρει καλό χρώμα και μόλις είναι έτοιμο το πασπαλίζετε με 2 κουταλιές μείγμα για κυνήγι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Βγάζετε το χοιρινό κότσι από τη γάστρα, το τοποθετείτε σε ένα πιάτο, αφήνετε τη γάστρα σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα καρότα μαζί με τα κρεμμυδάκια στιφάδου για 2-3 λεπτά, να πάρουν ωραίο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε το υπόλοιπο μείγμα για κυνήγι, προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε το χοιρινό κότσι πάλι μέσα στη γάστρα, σβήνετε με τη Μαυροδάφνη, προσθέτετε τον ζωμό μοσχάρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τα υγρά να πάρουν μία βράση.
Κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 2-2½ ώρες, «βρέχοντας» το χοιρινό κότσι ανά χρονικά διαστήματα με τα υγρά του.
Όταν το κότσι είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο και το σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα μαζί με τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και την σάλτσα.

×