Χοιρινό σιγομαγειρεμένο με μουστάρδα, σιναπόσπορο και πράσινο μήλο

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    40-45'

Υλικά

Για 4 άτομα

1,2 κιλά χοιρινός λαιμός
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη 
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλάκι σινάπι κίτρινο 
1 κουταλάκι σινάπι κόκκινο 
50 γραμμάρια μουστάρδα
2 πράσινα μήλα κομμένα σε κυβάκια
2 κουταλιές μέλι
330 ml μηλίτη (cider)
300 ml ζωμό κοτόπουλο 
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το ρύζι:
350 γραμμάρια ρύζι parboiled
1,2 λίτρα ζωμό λαχανικών 
2 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τον χοιρινό λαιμό σε μπουκιές.
Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε τα κομμάτια του χοιρινού καλά από όλες τις πλευρές, να πάρουν ωραίο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο το βγάζετε από την κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε ένα μπολ.
Προσθέτετε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το πράσο για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε πάλι τις χοιρινές μπουκιές στην κατσαρόλα μαζί με το κίτρινο σινάπι, το κόκκινο σινάπι, τη μουστάρδα και τα πράσινα μήλα και ανακατεύετε πολύ καλά.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μη φαίνεται άλλο το αλεύρι, σβήνετε με τον μηλίτη, προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το χοιρινό να σιγομαγειρευτεί για 35-40 λεπτά.
Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο, προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε πολύ καλά.
Όση ώρα μαγειρεύετε το χοιρινό, τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά ένα κατσαρολάκι με τον ζωμό λαχανικών και μόλις βράσει προσθέτετε το ρύζι parboiled, χαμηλώνοντας την φωτιά.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το σουρώνετε, το ξαναβάζετε στο κατσαρολάκι, προσθέτετε τις 2 κουταλιές βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε.
Σερβίρετε σε ατομικά πιάτα το ρύζι και από πάνω το χοιρινό με τη σάλτσα.

×