Μαρινάδες για χοιρινό και κοτόπουλο

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    10-12'

Υλικά

Για 8 άτομα

Μαρινάδα κοτόπουλο:
1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι μπύρα
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά Worcestershire sauce
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο 
1 κουταλάκι κακουλέ τριμμένο 
4 κουταλιές μουστάρδα με μέλι 
Μαρινάδα χοιρινό:
1 κιλό λαιμός χοιρινός
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλάκια ginger ψιλοκομμένο
2 μικρές σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι κουρκουμά 
1 κουταλάκι garam masala 
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά 
20 γραμμάρια ηλιέλαιο
40-50 ml νερό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το χοιρινό σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για την μαρινάδα, το χυμό λεμονιού, το ginger, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το garam masala, την γλυκιά πάπρικα, το ηλιέλαιο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Μόλις το μείγμα γίνει μία πάστα προσθέτετε λίγο νερό και την αραιώνετε ελαφρώς.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το χοιρινό λαιμό σε μεγάλες μπουκιές.
Τοποθετείτε τις μπουκιές χοιρινού μέσα στο μπολ με την μαρινάδα και ανακατεύετε πολύ καλά.
Σκεπάζετε τις χοιρινές μπουκιές με μεμβράνη και τις τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το κοτόπουλο σε μεγάλες μπουκιές και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ τοποθετείτε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ηλιέλαιο, την μπύρα, το χυμό λεμονιού, την καστανή ζάχαρη, την Worcestershire sauce, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, το τριμμένο κακουλές και την μουστάρδα με μέλι και με ένα σύρμα τα χτυπάτε να αναμιχτούν καλά.
Περιχύνετε με το μείγμα το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια, ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά, αποσύρετε το χοιρινό και το κοτόπουλο από το ψυγείο, περνάτε τα κομμάτια σε σιδερένια καλαμάκια και ψήνετε στην ψησταριά του σπιτιού σας.
Μπορείτε να ψήσετε τα καλαμάκια και σε ένα ραβδωτό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά στην κουζίνα σας.

×