Ρεβιθάδα με μαύρο σκόρδο

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    5-6 ΩΡΕΣ

Υλικά

Για 6 άτομα

1 κιλό ρεβίθια
1 κουτάλι σούπας μαγειρική σόδα
¾ του κιλού ψιλοκομμένα κρεμμύδια
¾ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αποξηραμένο δενδρολίβανο 
3 κουταλιές αποξηραμένο πράσο 
2 φύλλα δάφνης 
1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι 
3 σκελίδες μαύρο σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Νερό
Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζετε τα ρεβίθια σε νερό.
Το πρωί τους ρίχνετε τη σόδα και τα αφήνετε άλλη μισή ώρα να μουλιάσουν.
Στην συνέχεια τα ξεπλένετε καλά.
Τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος (σκεπασταριά την λένε στην Σίφνο) ή σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο και τους προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αποξηραμένο δενδρολίβανο, το αποξηραμένο πράσο, τα φύλλα δάφνης, το ψιλοκομμένο μαύρο σκόρδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και νερό το οποίο να καλύπτει τα ρεβίθια και 4-5 δάχτυλα πιο πάνω.
Καλύπτετε το πήλινο σκεύος ή την κατσαρόλα με το καπάκι τους και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 5 με 6 ώρες.
Όταν η ρεβιθάδα είναι έτοιμη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και περιχύνετε με φρέσκο χυμό λεμονιού.

×