Χταπόδι κοκκινιστό στην γάστρα καραμελωμένο με κέτσαπ με βαλσαμικό ξύδι σερβιρισμένο με φάβα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    1,5 ΩΡΑ

Υλικά

Για 4 άτομα

1 χταπόδι
1 κρεμμύδι
300 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
150 γραμμάρια κέτσαπ με βαλσαμικό ξύδι Kalamata Papadimitriou
100 ml κόκκινο κρασί
200 ml ζωμό λαχανικών
5-6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Για την φάβα:
1 φλιτζάνι φάβα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
Για το σερβίρισμα:
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετείτε το χταπόδι και το βράζετε για 10-12 λεπτά με ένα ποτήρι νερό.
Σουρώνετε το χταπόδι, κρατάτε 150 ml από τα υγρά του, και σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε το χταπόδι σε μπουκιές και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Τοποθετείτε μια γάστρα που είναι κατάλληλη μάτι κουζίνας ή μια κατσαρόλα που μπορεί να μπει στον φούρνο, σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το χταπόδι μαζί με το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σβήνετε με το κόκκινο κρασί, το αφήνετε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε την τομάτα κονκασέ μαζί με την κέτσαπ με βαλσαμικό ξύδι
τον ζωμό λαχανικών, τα υγρά από το χταπόδι που είχατε κρατήσει και τα κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης και ανακατεύετε.
Σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C για 1-1½ , ελέγχοντας κατά την διάρκεια αν χρειάζεται υγρά.
Για την φάβα τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Κόβετε το κρεμμύδι για την φάβα στα 4, το σοτάρετε για 1 λεπτό, προσθέτετε την φάβα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Συνεχίζετε συμπληρώνοντας με νερό μέχρι να φτάσει 3-4 δάχτυλά πάνω από την φάβα και χαμηλώνετε την φωτιά αφήνοντας την να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά.
Συμπληρώνετε νερό κατά την διάρκεια του βρασίματος έτσι ώστε η φάβα να παραμένει συνέχεια σκεπασμένη και όταν είναι έτοιμη την σουρώνετε, κρατάτε τα υγρά που έχουν μείνει, και περνάτε την φάβα από ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτετε λίγα από τα υγρά που κρατήσατε μέχρι να πάρει την υφή της αρεσκείας σας.
Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο και σερβίρετε σε βαθιά, ατομικά πιάτα την φάβα με το καραμελωμένο χταπόδι από πάνω και τέλος πασπαλίζετε με τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.

×