Χοιρινό μπούτι γεμιστό στην γάστρα σερβιρισμένο με κρεμμύδια και καρότα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΜΕΤΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    3 ΩΡΕΣ

Υλικά

Για 8 άτομα

1 μπούτι χοιρινό χωρί κόκκαλο 
80 γραμμάρια ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
80 γραμμάρια δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένα
80 γραμμάρια cranberries
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές καυκαλήθρα ψιλοκομμένη
2 κουταλιές μυρώνι ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο 
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλιά βούτυρο
8 καρότα κομμένα σε φέτες
8 μικρά κρεμμύδια
200 ml κόκκινο κρασί 
200 ml ζωμό μοσχάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση

Ζητάτε στον κρεοπώλη σας, να σας ανοίξει το χοιρινό μπούτι, έτσι ώστε να μπορείτε να το γεμίσετε. Σε ένα ξύλο κοπής, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερύκοκα, σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετείτε μαζί με τα cranberries στο μπολ με τα φρέσκα μυρωδικά, το μαϊντανό, την καυκαλήθρα και το μυρώνι. Τοποθετείτε το χοιρινό μπούτι, πάνω σε ξύλο κοπής και το πασπαλίζετε εσωτερικά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απλώνετε τη γέμιση με τα αποξηραμένα φρούτα καλά σε όλο το χοιρινό μπούτι και τυλίγετε καλά. Με ένα μαγειρικό σπάγγο δένετε το το μπούτι σε  5-6 σημεία δίνοντας μεγάλη προσοχή στο πρώτο και στο τελευταίο δέσιμο, ώστε να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικο τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε ελαιόλαδο. Θωρακίζετε καλά το χοιρινό μπούτι απο όλες τις πλευρές πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να πάρει καλό χρώμα και το τοποθετείτε σε μια γάστρα. Ξαναβάζετε σε δυνατή φωτιά το τηγάνι, με τα λιπαρά που έχουν μείνει απο το μπούτι, και σοτάρετε για  2-3 λεπτά τα κρεμμύδια και τα καρότα. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, προσθέτετε το βούτυρο,σβήνετε με το κόκκινο κρασί,το ζωμό κοτόπουλο και τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στη γάστρα με το χοιρινό. 
Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 2 ώρες και 30 λεπτά. Ελεγχετε ανα τακτά χρονικά διαστήματα εάν χρειάζεται συμπληρωμα σε υγρά και “βρέχετε” το χοιρινό με τη σάλτσα της γάστρας.

×