Χταπόδι μαριναρισμένο με φάβα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΒΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
    40-50'

Υλικά

Για 4 άτομα

1 κιλό χταπόδι
1 φύλλο δάφνης
80 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
80 ml λευκή κρέμα βαλσαμικού
30 ml λευκό ξύδι
Για την φάβα:
1 φλιτζάνι φάβα Agrino
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι για ένα λεπτό αλλά να μην πάρει χρώμα και προσθέτετε την φάβα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Συνεχίζετε συμπληρώνοντας με νερό μέχρι να φτάσει 3-4 δάχτυλά πάνω από την φάβα και χαμηλώνετε την φωτιά αφήνοντας την να σιγοβράσει για 1-1½ ώρα.
Συμπληρώνετε νερό κατά την διάρκεια του βρασίματος έτσι ώστε η φάβα να παραμένει συνέχεια σκεπασμένη και όταν είναι έτοιμη την σουρώνετε και κρατάτε τα υγρά που έχουν μείνει και περνάτε την φάβα από ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτετε λίγα από τα υγρά που κρατήσατε μέχρι να πάρει μια υδαρή υφή.
Τοποθετείτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό και την δάφνη και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Αφήνετε το χταπόδι να σιγοβράσει 45-50 λεπτά και όταν είναι έτοιμο το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει.
Κόβετε το χταπόδι σε πολύ λεπτές φέτες και τοποθετείτε τις φέτες απλωμένες σε ένα μπολ.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο , την λευκή κρέμα βαλσαμικού και το λευκό ξύδι και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτετε μέσα το σκόρδο, το θυμάρι και την ρίγανη και περιχύνετε με το μείγμα το χταπόδι.
Τοποθετείτε το χταπόδι σκεπασμένο στο ψυγείο και το αφήνετε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
Σερβίρετε την φάβα μαζί με το χταπόδι σε ατομικά πιάτα περιχύνοντας με λίγο από το ελαιόλαδο του χταποδιού από πάνω.

×