Σουτζουκάκια

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    20'

Υλικά

Για 4 άτομα

750 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
250 γραμμάρια χοιρινό κιμά
60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο Lurpak
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1½ κουταλάκι κύμινο
1½ κουταλάκι σουμάκ
1½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
300 γραμμάρια ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
150 γραμμάρια κόκκινο κρασί
Για την σάλτσα τομάτας:
500 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
400 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
60 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
½ κουταλάκι κύμινο
2 κόκκους μπαχάρι
½ ποτηράκι γλυκό κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τοποθετείτε το μπαγιάτικο ψωμί μαζί με το κόκκινο κρασί, συμπληρώνετε με νερό μέχρι να σκεπάσει το ψωμί και να το αφήνετε να μουλιάσει.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ τοποθετείτε τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια, το μοσχαρίσιο κιμά, τον χοιρινό κιμά, το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κύμινο, το σουμάκ, την γλυκιά πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στραγγίζετε καλά το ψωμί, το προσθέτετε στο μπολ με τον κιμά, ζυμώνετε πολύ καλά το μείγμα για τουλάχιστον 7-8 λεπτά και τοποθετείτε τον κιμά στο ψυγείο για 30-40 λεπτά σκεπασμένο.
Αποσύρετε τον κιμά από το ψυγείο, πλάθετε σε σουτζουκάκια και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνετε τα σουτζουκάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 10 λεπτά.
Για την σάλτσα τοποθετείτε μία σοτέζα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά.
Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 1-2 λεπτά.
Προσθέτετε το κύμινο μαζί με το μπαχάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτετε τον πελτέ τομάτας, σβήνετε με το γλυκό κόκκινο κρασί και προσθέτετε τις φρέσκιες τριμμένες τομάτες μαζί με το κονκασέ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει.
Αποσύρετε τα σουτζουκάκια από τον φούρνο, τα προσθέτετε στο βαθύ τηγάνι με την σάλτσα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρετε τα σουτζουκάκια με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Video

×