Κυπριακές ταχινόπιτες στριφτές

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    60'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    20-25'

Υλικά

Για 8 ταχινόπιτες

Για τη ζύμη:
550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
280 γραμμάρια νερό χλιαρό
50 γραμμάρια ηλιέλαιο
5 γραμμάρια αλάτι
50 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλάκι μαχλέπι
10 γραμμάρια μαγιά ξηρή Αλλατίνη
Για τη γέμιση:
400 γραμμάρια ταχίνι
350 γραμμάρια ζάχαρη
4 γραμμάρια κανέλα

Εκτέλεση

Στον κάδο ενός μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι, το ηλιέλαιο, το αλάτι, την ζάχαρη, την κανέλα, την μαστίχα, το μαχλέπι και την ξηρή μαγιά.
Ξεκινάμε το ζύμωμα, με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας σιγά-σιγά το χλιαρό νερό.
Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά και σχηματιστεί μία ζύμη, την αποσύρουμε από τον κάδο, την τοποθετούμε στον πάγκο την κουζίνας και την ζυμώνουμε άλλο λίγο με τα χέρια μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
Κόβουμε την ζύμη σε 8 κομμάτια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 25-30 λεπτά, καλά σκεπασμένα.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υλικά για την γέμιση, το ταχίνι μαζί με την ζάχαρη και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και το χωρίζουμε και αυτό σε 8 ίσα μέρη.
Σε καλά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τα ζυμαράκια, με την βοήθεια ενός πλάστη σε λεπτά ορθογώνια, μακρόστενα φύλλα.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου το μείγμα με το ταχίνι, αφήνοντας περιμετρικά ένα κενό περίπου 1 δαχτύλου.
Τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό, την κλείνουμε καλά στην ένωση, πιάνουμε τις 2 άκρες, στρίβουμε το ζυμάρι σαν καραμέλα και τυλίγουμε κυκλικά το μακρόστενο ζυμάρι, δημιουργώντας ένα στριφτάρι.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια και τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε τις ταχινόπιτες να ξεκουραστούν για άλλα 10-15 λεπτά, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

ΤΑΧΙΝΙ

×