Fusilli γκρατέν με πράσα, απάκι και τυριά

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    25'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    30'

Υλικά

Για 2 άτομα

250 γραμμάρια fusilli
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
200 γραμμάρια απάκι
500 γραμμάρια πράσα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4 αυγά
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος Arla
200 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το απάκι και τα πράσα σε φέτες και ψιλοκόβετε το σκόρδο.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το απάκι για 2-3 λεπτά, να βγάλει τα αρώματα του και να πάρει ωραίο χρώμα, το αποσύρετε από το τηγάνι, το τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε στο τηγάνι το βούτυρο μαζί με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και λευκό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μόλις το πράσο μαλακώσει, προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα και τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με το απάκι.
Τοποθετείτε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζετε τα fusilli, σχεδόν, μέχρι να είναι al dente.
Όταν τα fusilli είναι έτοιμα τα σουρώνετε και τα τοποθετείτε στο μπολ με το απάκι και το πράσο.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε την κρέμα γάλακτος μαζί με τα αυγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με ένα σύρμα τα χτυπάτε καλά.
Μοιράζετε τα τυριά, το κασέρι και την γραβιέρα, τα μισά στο μπολ με τα fusilli, το απάκι και τα πράσα και τα μισά στο μείγμα με την κρέμα και τα αυγά.
Ανακατεύετε καλά όλα τα που είναι στο μπολ, βουτυρώνετε ένα πυρέξ, απλώνετε τα υλικά από το μπολ και περιχύνετε το μείγμα με την κρέμα πάνω από το πυρέξ.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 25-30 λεπτά.

×