Κυριακάτικος Πρωταγωνιστής

KIRIAKATIKOS PROTAGONISTIS INNER

Κάθε σπίτι έχει και μία ιστορία να διηγηθεί σχετικά με τους… κεφτέδες του! Οι συνταγές της θείας, της μαμάς, της γιαγιάς, της καλύτερης φίλης κλπ. Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις κάθε φορά με το κύριο θέμα της τρυφερής «αντιπαράθεσης» να εστιάζεται στη δυνατή σχέση ζωής που δημιουργεί τελικά η μαγειρική. Στον απόηχο της ανταλλαγής απόψεων για το ποιός είναι ο πρωτομάστορας για τα καλύτερα κεφτεδάκια, σημαντικό ρόλο παίζει το πολύωρο αλισβερίσι πάνω από το τραπέζι της κουζίνας…

 

Κάθε σπίτι έχει και μία ιστορία να διηγηθεί σχετικά με τους… κεφτέδες του! Οι συνταγές της θείας, της μαμάς, της γιαγιάς, της καλύτερης φίλης κλπ. Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις κάθε φορά με το κύριο θέμα της τρυφερής «αντιπαράθεσης» να εστιάζεται στη δυνατή σχέση ζωής που δημιουργεί τελικά η μαγειρική. Στον απόηχο της ανταλλαγής απόψεων για το ποιός είναι ο πρωτομάστορας για τα καλύτερα κεφτεδάκια, σημαντικό ρόλο παίζει το πολύωρο αλισβερίσι πάνω από το τραπέζι της κουζίνας! 
 
Αυτή η ανθρώπινη δυνατή επικοινωνία τονώνει τη διάθεση μας εκτονώνοντας το συναίσθημα που βγάζει η Κυριακή! Μέχρι να πιεις έναν Σμυρναίικο, η προετοιμασία για την εκτέλεση της πιο Κυριακάτικης Συνταγής έχει πάρει ήδη το δρόμο της. Η πρόταση για μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια κοτόπουλου με κόκκινη σάλτσα μπαχαρικών και πουρέ πατάτας ίσως να επιβάλλει μια πιο αργή διαδικασία σήμερα λόγω ημέρας. Ακριβώς όπως το θέλουν και το αναζητούν όλοι οι άνθρωποι. Είναι ευκαιρία να απολαύσουμε τα αρώματα από τα υλικά που ξεπροβάλλονται με τρόπο νωχελικό στην «πασαρέλα» της κυριακάτικης κουζίνας!
 
Το «κερασάκι» της γεύσης μάλλον έρχεται από ένα μακρινό ταξίδι… πολίτικης κουζίνας, καθώς τα μπαχαρικά απλά απομονώνουν την όποια συνηθισμένη εντύπωση που υπήρχε μέχρι τώρα. Η μαγειρική δεν είναι τίποτα άλλο παρά αισθήσεις – κάτι που εκτοξεύεται με δύναμη στη συγκεκριμένη συνταγή. Θυμηθείτε την μυρωδιά από τη φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα για τη σάλτσα ή ακόμη την υφή του πουρέ. Κάποια άλλη καθημερινή ημέρα με τον χρόνο να μην μπορεί να αντισταθεί στο πέρασμα του, η κατσαρόλα μέσα σε 50 λεπτά θα ήταν έτοιμη για… φάγωμα! Όμως σήμερα αξίζει να απολαύσουμε την διαδικασία με έναν δικό μας επιβραδυντικό τρόπο ακούγοντας ιστορίες με πάθος. 
 
Λίγο πριν δώσει τη σκυτάλη του ο ηλιόλουστος Μάης στο επίσημο Καλοκαίρι μια πρωτότυπη, δημιουργική και άκρως καφεδένια εικόνα με βασικό υλικό τον αχνιστό Σμυρναίικο προσυπογράφει τη δική της ιστορία. Σε λίγη ώρα οι παγωμένες μπύρες θα συνοδέψουν την «κόκκινη» εικόνα, στέλνοντας άλλους σε μια γλυκιά σιέστα και άλλους για… φιέστα! 
 
Δεν ξέρω ποιος νίκησε σ’ εκείνο το debate για την καλύτερη προσέγγιση στους περιβόητους κεφτέδες. Αυτό που ξέρω όμως είναι πως το φαγητό είναι εμπειρία. Και οι ποικίλες εμπειρίες έρχονται και με τα χρόνια. Ας καθήσουμε να ακούσουμε τις ιστορίες των μεγαλύτερων από εμάς, σημειώνοντας αυτά που έχουν να πουν. Μπορεί κάποτε να είμαστε εμείς στη θέση τους, προετοιμάζοντας χωρίς να το γνωρίζουμε ιδιαίτερα, τις επόμενες γενιές και τη σχέση που θα αποκτήσουν με το φαγητό! 
 
«Να ακούς και να ανταλλάσσουμε απόψεις». Με αυτή τη φράση κλείνει η σημερινή Κυριακάτικη Ιστορία που είναι γεμάτη με πολύτιμη εμπειρία υπό το άγρυπνο βλέμμα του ελληνικού Σμυρναίικου! Είναι ο κυριακάτικος πρωταγωνιστής. 
 

 

×