Κοκορέτσι

 • ΕΥΚΟΛΙΑ
  ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  ΜΕΤΡΙΑ
 • ΧΡΟΝΟΣ
  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  45'
 • ΧΡΟΝΟΣ
  ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
  2,5-3 ΩΡΕΣ

Υλικά

Για 4-6 άτομα

4 κιλά αρνίσιες συκωταριές
Λίγα γλυκάδια
3 κιλά αρνίσια έντερα
100 γραμμάρια ξύδι
4 κουταλιές μείγμα κοκορέτσι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε πάρα πολύ καλά τα αρνίσια έντερα, με άφθονο νερό, γεμίζοντας τα με νερό και σπρώχνοντας το να βγει από την άλλη μεριά του εντέρου.
Επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
Τοποθετείτε τα έντερα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και το ξύδι και τα τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξετε τις συκωταριές.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις συκωταριές σε μεγάλες μπουκιές, τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα γλυκάδια και προσθέτετε το μείγμα για κοκορέτσι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε πάρα πολύ καλά.
Περνάτε τα κομμάτια της συκωταριάς στην σούβλα μοιράζοντας τα διαφορετικά είδη της συκωταριάς κατά μήκος για να έχει ποικιλία και σωστό ψήσιμο.
Πιέζετε τα κομμάτια των συκωταριών έτσι ώστε να είναι σφιχτά.
Κρατάτε τη σούβλα με τις συκωταριές όρθια και αρχίζετε να καλύπτετε με το έντερο.
Για να γίνει σταθερή η αρχή κάνετε ένα διπλό κόμπο του εντέρου στην αρχή της σούβλας και αρχίζετε να τυλίγετε μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα εντόσθια.
Για να ψήσετε το κοκορέτσι στην σούβλα, το τυλίγετε καλά με αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετείτε στην σούβλα σε μέτρια φωτιά στην αρχή, ρυθμίζοντας την ένταση της φωτιάς ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας την σούβλα στην ψησταριά.
Αφήνετε το κοκορέτσι να βράσει πρώτα, έτσι ώστε να ψηθεί μέσα και τα τελευταία 30 λεπτά, βγάζετε το αντικολλητικό χαρτί και κατεβάζετε το κοκορέτσι κοντά στην φωτιά.
Αλείφετε συχνά το κοκορέτσι με ελαιόλαδο, έτσι ώστε μαζί με την δυνατή φωτιά να πάρει ωραίο χρώμα και να ξεροψηθούν τα έντερα.
Για να ψήσετε το κοκορέτσι στον φούρνο θα στήσετε όπως παραπάνω, μικρότερα κοκορέτσια στην σούβλα, περίπου 1-1½ κιλό, τα οποία θα αφαιρείτε και θα τα τοποθετείτε σε ένα ταψί.
Θα τυλίγετε καλά τα μικρά κοκορέτσια σε αντικολλητικό χαρτί και θα ψήσετε σε προθερμασμένα φούρνο στους 180ο κελσίου για 60 λεπτά.
Αποσύρετε τα κοκορετσάκια από τον φούρνο, αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 230ο-240ο κελσίου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά.

×