Κοτόπουλο γεμιστό με βουτυράτο ψωμί και πατάτες

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    25'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    55-60'

Υλικά

Για 4 άτομα

1 ολόκληρο κοτόπουλο ελαιόπουλάκι Αγγελάκης
40 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές λεμονοπίπερο
Μαγειρικό σπάγκο
Για το ψωμί:
2 φέτες χωριάτικο ψωμί
50 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό με μέλι Kalamata Papadimitriou
2 κουταλιές μπούκοβο γλυκό
Για τις πατάτες:
600 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
1 κουταλιά μέλι
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
150 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το ψωμί σε μεγάλες μπουκιές και ψιλοκόβετε το σκόρδο.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τοποθετείτε τα 50 γραμμάρια βούτυρο.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτετε τις μπουκιές ψωμιού μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να απορροφήσει το ψωμί το βούτυρο και να γίνει τραγανό, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν το ψωμί είναι έτοιμο προσθέτετε το βαλσαμικό ξύδι με μέλι και το γλυκό μπούκοβο, ανακατεύετε μία τελευταία φορά και αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά.
Ανοίγετε το κοτόπουλο, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο εσωτερικό του και το γεμίζετε με το περιεχόμενο του τραπεζιού.
Δένετε το κοτόπουλο με το μαγειρικό σπάγκο ξεκινώντας από την πλάτη του, περνώντας τον σπάγκο από την πάνω μεριά ανάμεσα στα πόδια και το στήθος, τα γυρνάτε στο τελείωμα των ποδιών και δένετε σφιχτά.
Αλείφετε εξωτερικά το κοτόπουλο με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και πασπαλίζετε με λεμονοπίπερο.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε τους χυμούς και τα ξύσματα από το λεμόνι, το λάιμ και το πορτοκάλι, το μέλι και τον ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύετε πολύ καλά.
Τοποθετείτε το κοτόπουλο μαζί με τις πατάτες σε ένα αντικολλητικό ταψί, περιχύνετε με το μείγμα εσπεριδοειδών, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τοποθετείτε μικρά κομμάτια βουτύρου διάσπαρτα στο ταψί.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 55-60 λεπτά, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.
Τα τελευταία λεπτά μπορείτε να ανεβάσετε την θερμοκρασία του φούρνου για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

×