Κουλούρι Θεσσαλονίκης

 • ΕΥΚΟΛΙΑ
  ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
 • ΧΡΟΝΟΣ
  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  120'
 • ΧΡΟΝΟΣ
  ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
  20-25'

Υλικά

Για 4 άτομα

900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
4 κουταλάκια αλάτι
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
400 γραμμάρια χλιαρό νερό
30 γραμμάρια πετιμέζι
Το μείγμα της μαγιάς
Για την μαγιά:
12 γραμμάρια ξηρή μαγιά Αλλατίνη
30 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
100 γραμμάρια χλιαρό νερό
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
Για το ψήσιμο:
Νερό
Σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υλικά για την μαγιά, πρώτα την ξηρή μαγιά με το χλιαρό νερό και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και η μαγιά και η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα 100 γραμμάρια αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά, να γίνει σχεδόν διπλάσιο.
Όταν το μείγμα της μαγιάς είναι έτοιμο στον κάδο ενός μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό, το πετιμέζι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε, με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, για 10-12 λεπτά.
Αποσύρουμε την ζύμη από το μίξερ την ζυμώνουμε 4-5 λεπτά με τα χέρια και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1½-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί, την ζυμώνουμε ελαφρώς, με λαδωμένα χέρια, για 1-2 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια 90-100 γραμμαρίων και τα πλάθουμε σε κουλούρια.
Σε δυο μεγάλα βαθιά πιάτα τοποθετούμε στο ένα νερό και στο άλλο σουσάμι.
Βυθίζουμε τα πλασμένα κουλούρια στο νερό και μετά στο σουσάμι να παναριστούν καλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 10-15 λεπτά
Ξεσκεπάζουμε τα κουλούρια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 20-25 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΚΛΑΣΙΚΟ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

×