Μοσχαράκι κοκκινιστό με ρεβίθια στη γάστρα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    2½-3 ΩΡΕΣ

Υλικά

Για 4 άτομα

800 γραμμάρια μοσχάρι χτένι Μπούμπας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
1 κουταλιά αλεύρι
200 ml γλυκό κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ τομάτα
400 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
400 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
400 ml ζωμό μοσχάρι
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
2-3 κόκκους μπαχάρι
400 γραμμάρια ρεβίθια Agrino
1 λίτρο νερό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό τοποθετείτε τα ρεβίθια από βραδύς να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το χοιρινό χτένι σε μπουκιές και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι με το πράσο και το σκόρδο.
Τοποθετείτε μία γάστρα, που κάνει και για εστίες κουζίνας, σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε το μοσχαρίσιο χτένι καλά από όλες τις πλευρές να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφαιρείτε το μοσχάρι από την γάστρα, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο στην γάστρα και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο και το σκόρδο για 2-3 λεπτά να μελώσουν καλά.
Προσθέτετε πάλι το μοσχάρι, πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο το αλεύρι.
Σβήνετε με το γλυκό κόκκινο κρασί και προσθέτετε τον πελτέ τομάτας, την τριμμένη τομάτα, την τομάτα κονκασέ, την μαύρη ζάχαρη, τους κόκκους μπαχάρι, τα ρεβίθια, τον μοσχαρίσιο ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μόλις πάρει μια βράση αποσύρετε την γάστρα από την φωτιά, την σκεπάζετε και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 2½-3 ώρες.
Σερβίρετε τα ρεβίθια μαζί με το μοσχαράκι σε βαθιά ατομικά πιάτα.

×