Μπακλαβάς με ξηρούς καρπούς

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    2½-3 ΩΡΕΣ

Υλικά

Για 8 άτομα

14 φύλλα κρούστας
250 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροαλεσμένα
250 γραμμάρια καρύδια χοντροαλεσμένα
250 γραμμάρια φιστίκι Αιγίνης χοντροαλεσμένο
2 κουταλιές κανέλα τριμμένη
1 κουταλιές γαρύφαλλο τριμμένο
375 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
Για το σιρόπι:
500 γραμμάρια νερό
450 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια δάσους κωνοφόρων Μελίτιμον
100 γραμμάρια γλυκόζη
Φλοίδες από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα τοποθετείτε όλα τα υλικά για το σιρόπι, το νερό, την ζάχαρη, το μέλι δάσους κωνοφόρων, τις φλοίδες πορτοκαλιού, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Τοποθετείτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και το αφήνετε να βράσει για 2-3 λεπτά.
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο το αποσύρετε από την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετείτε το βούτυρο και βάζετε το κατσαρολάκι σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά να λιώσει αργά το βούτυρο.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε τους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης μαζί με την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο και ανακατεύετε πολύ καλά.
Μόλις βούτυρο λιώσει θα μείνει στο κάτω μέρος η πρωτεΐνη του γάλακτος και πάνω το καθαρό βούτυρο, γνωστό ως clarifie, το οποίο θα μεταγγίσετε με μία κουτάλα της σούπας σε ένα μπολ.
Με ένα πινέλο βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο αντικολλητικό ταψί με το clarifie και στρώνετε 5 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά.
Πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια των φύλλων το 1/3 από το μείγμα ξηρών καρπών και στρώνετε 3 φύλλα κρούστας πάνω του, διπλωμένα στην μέση, βουτυρώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά με το clarifie.
Πασπαλίζετε με άλλο 1/3 από το μείγμα ξηρών καρπών, στρώνετε άλλα 3 φύλλα κρούστας, διπλωμένα στην μέση, βουτυρώνοντας πάλι το κάθε ένα ξεχωριστά και τελειώνετε με το υπόλοιπο μείγμα ξηρών καρπών.
Τοποθετείτε τα τελευταία 3 φύλλα κρούστας, πάλι διπλωμένα στην μέση, βουτυρώνοντας και αυτά και διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα δημιουργώντας μία μπορντούρα, περνάτε με clarifie και τον κόβετε μπακλαβαδωτά.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C για 2½-3 ώρες και όταν είναι έτοιμος τον αποσύρετε από τον φούρνο και τον περιχύνετε με το σιρόπι.

×