Radiki, Η Βιοτεχνία της Γης

Πως ξεκίνησαν όλα; Η αλήθεια είναι πως πριν από το ταξίδι με προορισμό την ανεπανάληπτη Πελοπόννησο, η πρωταρχική ιδέα που μου καρφώθηκε, ήταν μετά από ένα video που είδα στο web με θέμα την πολύ ωραία δουλειά που έχει στήσει περήφανα ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος στο… ραδίκι του! Η αφήγηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα με περιγραφή που «προκαλούσε» ευχάριστα να μάθω ολοένα και περισσότερα. Ονειρευόταν, λέει, να ξυπνάει το πρωί και να αντικρίζει τη θάλασσα.

 

 

Πως ξεκίνησαν όλα; Η αλήθεια είναι πως πριν από το ταξίδι με προορισμό την ανεπανάληπτη Πελοπόννησο, η πρωταρχική ιδέα που μου καρφώθηκε, ήταν μετά από ένα video που είδα στο web με θέμα την πολύ ωραία δουλειά που έχει στήσει περήφανα ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος στο… ραδίκι του! Η αφήγηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα με περιγραφή που «προκαλούσε» ευχάριστα να μάθω ολοένα και περισσότερα. Ονειρευόταν, λέει, να ξυπνάει το πρωί και να αντικρίζει τη θάλασσα. Από μόνο του αυτό και μόνο το «κάδρο» μου δημιούργησε μια ξεσηκωτική διάθεση για μια παραδοσιακή, σπιτική και τραγανή πίτα με μυζήθρα, λιαστές ντομάτες, ελιές καλαμών και φρέσκο θυμάρι ανάμεσα σε χοντρό φύλλο Pillsbury. Μέσα σε λίγη ώρα έξι μεγάλα και απολαυστικά κομμάτια πίτας συνδύασαν μνήμες και γεύση. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο ήταν έτοιμα να απορροφήσουν λίγη από την εμπνευσμένη περιέργεια μου για την τρέλλα ενός νέου ανθρώπου που έκανε το μεράκι του… δουλειά! 

Στο πρόσωπο του Σωτήρη Λυμπερόπουλου απεικονίζεται η νέα αγροδιατροφική οικονομία της χώρας. Είναι από τα μυαλά που κατεβάζουν μια καλή ιδέα με σκοπό να μην το βάλουν κάτω – no matter what – και το τέλος είναι μια διαρκή, αέναη συνέχεια από happy endings! Θα τον παρομοίαζα με ένα σύγχρονο οργανωμένο τροφοσυλλέκτη. Είναι expert στο να αναγνωρίζει τα καλά χόρτα, τους καρπούς και ότι άλλο μας χαρίζει απλόχερα η φύση στην ευλογημένη χώρα που ζούμε. Η εργασία του λοιπόν είναι να μαζεύει χόρτα! Σίγουρα φαίνεται ευτυχισμένος με αυτό που κάνει αλλά και πετυχημένος, αφού οι εξαγωγικές «ουρές» του… γωνιακού του μαγαζιού στη φύση, φτάνουν μέχρι… αρκετές χώρες της Ευρώπης!                                
                                                          RADIKI INNER 2
Το πρότυπο ενός σπουδαγμένου νέου οικονομολόγου που από νωρίς κατάλαβε ότι το… κέρδος των «γαλήνιων» αποτελεσμάτων χρήσης βρίσκεται στις αξίες της γης! Στο radiki αντικατοπτρίζεται το απόλυτο golden boy της νέας αγροτικής οικονομίας. Ένας star των αγρών. Ένας βιοτέχνης της γης! Η ευτυχία είναι γήινη, που λέει κι ένας φίλος. Όμως είναι και επιλογή. Κάτι τέτοιο τολμώ να πω πως διαισθάνθηκε ο Σωτήρης και έφτιαξε το radiki. Στην αρχή οι πόρτες ήταν κλειστές. Πιθανόν μερικοί επαγγελματίες της γεύσης να διακρίνονταν ακόμα από ένα ντεμοντέ υφάκι – της τόσο μακρινής και πολλές φορές, γραφικά υπέρμετρης ελληνικής φούσκας – . Όμως η ηρεμία που ανακάλυψε στους θυσαυρούς της Πελοποννησιακής λάσπης τον προίκισε με υπομονή και επιμονή με σκοπό να πιστέψει σε αυτό που κάνει. 
 
Κλείσε τα μάτια για ένα λεπτό και σκέψου πως θα ήταν να ζεις την «αγροτική» ζωή του Σωτήρη. Η ζωή σου όπως τη φαντάστηκες, περνάει μέσα από την αγάπη σου γι’ αυτό που κάνεις και πορεύεσαι κάθε μέρα. Κάπως έτσι, θα γεννήθηκε η ιδέα για το radiki. Να που και οι… οικονομολόγοι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μέσα στα «ισοζύγια» των αγρο-τόπων και μάλιστα περίφημα! Θέλει λίγο ρίσκο και αρκετή φαντασία. Τα άλλα; Είναι ήδη ιστορία! Και… για να σας λένε όλοι «μόνο πίτα από τα χεράκια σας», εγώ είμαι ήδη στο δέυτερο κομμάτι φτιαγμένο με εκείνα τα «μυστικά» φύλλα Pillsbury – μη χορταίνοντας να μαθαίνω από αυτόν τον πραγματικά υπέροχο άνθρωπο – δίχως ιδιότητες – . Άλλωστε τι τίτλο να δώσεις σε μια καριέρα που αναμοχλεύει το ρητό (back to basics); Ένα παράθυρο με κιμωλία απέναντι από το απέραντο γαλάζιο ευτυχίας, κατέληξε να κρύβει ξεκάθαρα την αληθινή ομορφιά ενός από τα πιο πετυχημένα success stories! Το απόλυτο φυσικό γαστρονομικό εγχείρημα. Ίσως αξίζει να παρατηρήσεις δίχως προκαταλήψεις και έξτρα φόβο για μια φορά τα… ραδίκια, αλλιώς! 
                             RADIKI INNER 4
 
 
×