Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου και πάλι επισκέψιμο στο κοινό.

Από 2 Μαΐου, Τρίτη έως και Παρασκευή 10:30-17:00 και Σαββατοκύριακο 10:00-17:00.

 

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου άνοιξε και πάλι τις πόρτες του και υποδέχεται τους επισκέπτες από τις 2 Μαΐου, από Τρίτη έως και Παρασκευή 10:30-17:00 και Σαββατοκύριακο 10:00-17:00. Τη Δευτέρα παραμένει κλειστό. 
TO MOUSEIO OINOY XANAANOIGEI INNER 5
Ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα στεγάζει το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί. 
TO MOUSEIO OINOY XANAANOIGEI INNER 2
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν από τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε «πεζούλες ξερολιθιάς», το «καλύβι» και το πατητήρι, τις συλλεκτικές φιάλες, τις παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, την τέχνη της βαρελοποιίας, ως τα παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων! Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου όλα αυτά τα χρόνια. 
Ο επισκέπτης θα αναζητήσει τη μακραίωνη διαδρομή, την ιστορία και την παράδοση του σαμιώτικου κρασιού και θα ανακαλύψει τη γοητεία των οίνων από την εκπληκτική τοπική ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στο μόχθο του σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή. Χορτασμένος από ιστορία, αλλά «διψασμένος» για κρασί ο επισκέπτης, μπορεί να αγοράσει τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου στο ειδικό κατάστημα, όπου πωλούνται και αυθεντικά τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα των παραγωγών-μελών του Συνεταιρισμού. Στο Μουσείο Οίνου λειτουργεί επίσης εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος. Το αντίτιμο του εισιτηρίου ανέρχεται στα 2 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται οινογευστική δοκιμή. 
TO MOUSEIO OINOY XANAANOIGEI INNER 4
Επισκεφθείτε το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου (στο Μαλαγάρι, τηλ. 22730 87510-εσωτ. 548) καθώς και την Κάβα (στο Καρλόβασι, τηλ. 22730 30730) από την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019.

 

×