Χοιρινός λαιμός στον φούρνο με γλάσο μουστάρδας και λαχανικά

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    2½-3 ΏΡΕΣ

Υλικά

Για 4 άτομα

1 χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο (περίπου 2 κιλά)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Για το γλάσο:
250 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
100 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλο
200 γραμμάρια μουστάρδα απαλή Κύκνος
150 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά βούτυρο
Για τα λαχανικά:
500 γραμμάρια baby πατάτες
2 καρότα
2 πράσα
2 κρεμμύδια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
120 ml λευκό κρασί
120 ml ζωμό κοτόπουλο
2 κουταλιές μουστάρδα απαλή Κύκνος
2 κουταλιές μέλι
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε για το γλάσο το κρεμμύδι και το σκόρδο και για τα λαχανικά κόβετε τις baby πατάτες σε τέταρτα, τα καρότα στην μέση και μετά σε διαγώνιες φέτες, τα πράσα σε κομμάτια 2-3 εκατοστών και τα κρεμμύδια σε όγδοα.
Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε την 1 κουταλιά βούτυρο να λιώσει.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να μελώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε το χυμό πορτοκάλι μαζί με τον ζωμό κοτόπουλο, την μουστάρδα, την μαύρη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αφήνετε το μείγμα να βράσει μέχρι να μειωθεί αρκετά σε όγκο και να πάρει την υφή γλάσου.
Τοποθετείτε τον χοιρινό λαιμό πάνω σε ένα ξύλο κοπής, τον πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε καλά τον χοιρινό λαιμό, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και όταν είναι έτοιμος τον τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί.
Με την βοήθεια ενός πινέλου περνάτε τον χοιρινό λαιμό με το γλάσο και τον τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, στον αέρα.
Ψήνετε τον λαιμό μόνο του για περίπου 1½ ώρα, περνώντας τον με το γλάσο ανά 15 λεπτά, να σχηματίσει μία ωραία κρούστα.
Τοποθετείτε πάλι το τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο για τα λαχανικά.
Σοτάρετε τα πράσα μαζί με τα καρότα και τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε και τις baby πατάτες, σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο, την μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε τα λαχανικά μαζί με τα υγρά τους, περιμετρικά από τον χοιρινό λαιμό και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1-1½ ώρα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΙΟΡΤΙΝΟ

ΓΛΑΣΟ

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

×