Χοιρινός λαιμός γεμιστός στον φούρνο με φασόλια και απάκι

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    2½-3 ΏΡΕΣ

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο (περίπου 2-2½ κιλά, ανοιγμένος για γέμισμα)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
250 γραμμάρια κασέρι
500 γραμμάρια μέτρια φασόλια (μουλιασμένα για ένα βράδυ)
Χυμό και ξύσμα από 3 μανταρίνια
3 κουταλιές πετιμέζι
200 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλο
250 γραμμάρια απάκι κομμένο σε φέτες
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
3 κρεμμύδια
40 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
40 γραμμάρια ζάχαρη μαύρη
3 κουταλιές λευκό ξύδι
2 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα κρεμμύδια στην μέση και μετά σε φέτες.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο μαζί με τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Πασπαλίζετε με την καστανή και την μαύρη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά.
Σβήνετε με το λευκό ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τοποθετείτε τον χοιρινό λαιμό πάνω σε ένα ξύλο κοπής, το ανοίγετε και πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Απλώνετε στο χοιρινό λαιμό τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το κασέρι κομμένο σε μπαστουνάκια και τον τυλίγετε σε ρολό.
Με ένα μαγειρικό σπάγκο δένετε τον χοιρινό λαιμό σε ένα 5-6 σημεία, δίνοντας μεγάλη προσοχή στο δέσιμο έτσι ώστε να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε τον χοιρινό λαιμό καλά από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Αποσύρετε τον χοιρινό λαιμό από το τηγάνι και τον τοποθετείτε σε μία γάστρα.
Ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά με όσα λιπαρά έχει μέσα και σοτάρετε το απάκι για 2-3 λεπτά, να ξεκινήσει να βγάζει τα αρώματα του.
Προσθέτετε στην γάστρα με το χοιρινό το σοταρισμένο απάκι, τα μέτρια φασόλια,
το χυμό και το ξύσμα του μανταρινιού, το πετιμέζι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C, στον αέρα για 2½-3 ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΙΟΡΤΙΝΟ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ

ΠΕΤΙΜΕΖΙ

×