Χοιρινός λαιμός γεμιστός με λουκάνικο και σταφίδες στην γάστρα με baby πατάτες, καρότα και πράσο

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    2½-3 ΏΡΕΣ

Υλικά

Για 4 άτομα

1 χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο (περίπου 2 κιλά)
2 λουκάνικα a la Ελληνικά με λιαστή τομάτα και φέτα Μουτεβελής
100 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
200 γραμμάρια μαυροδάφνη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιά βούτυρο Lurpak
1 κουταλιά αλεύρι
400 ml κόκκινο κρασί
400 ml ζωμό μοσχάρι
300 γραμμάρια baby πατάτες
2 καρότα
2 πράσα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε το κόκκινο κρασί σε ένα μικρό μπρίκι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτετε μέσα τις μαύρες σταφίδες για 2-3 λεπτά να μουλιάσουν και όταν είναι έτοιμες τις σουρώνετε.
Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας ανοίξει τον χοιρινό λαιμό έτσι ώστε να μπορείτε να το γεμίσετε.
Τοποθετείτε τον χοιρινό λαιμό πάνω σε ένα ξύλο κοπής, το ανοίγετε και πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τοποθετείτε στο χοιρινό λαιμό τα λουκάνικα μαζί με τις μαύρες σταφίδες και τυλίγετε σε ρολό.
Με ένα μαγειρικό σπάγκο δένετε τον χοιρινό λαιμό σε ένα 5-6 σημεία, δίνοντας μεγάλη προσοχή στο δέσιμο έτσι ώστε να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις baby πατάτες σε τέταρτα, τα καρότα στην μέση και μετά σε διαγώνιες φέτες και τα πράσα σε κομμάτια 2-3 εκατοστών.
Τοποθετείτε μία γάστρα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα πράσα μαζί με τα καρότα για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αποσύρετε σε ένα μπολ.
Θωρακίζετε τον χοιρινό λαιμό καλά από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το βούτυρο, πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε πλέον το αλεύρι.
Σβήνετε με το κόκκινο κρασί, προσθέτετε το ζωμό μοσχάρι μαζί με τις baby πατάτες, τα καρότα και τα πράσα και τοποθετείτε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 3 ώρες.
Ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται συμπλήρωμα σε υγρά και ‘βρέχετε’ τον χοιρινό λαιμό με την σάλτσα της γάστρας.
Όταν ο χοιρινός λαιμός είναι έτοιμος τον αποσύρετε από τον φούρνο, τον αφήνετε λίγο να ξεκουραστεί, τον κόβετε σε φέτες και σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού με τα λαχανικά και την σάλτσα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΑΣΤΡΑ

ΡΟΛΟ

×