Χοιρινός λαιμός γεμιστός με μπλε τυρί και μαύρες σταφίδες στην γάστρα με baby πατάτες

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    2½-3 ΩΡΕΣ

Υλικά

Για 4 άτομα

1 χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο (περίπου 2 κιλά)
200 γραμμάρια μπλε τυρί
150 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
150 γραμμάρια κόκκινο κρασί
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι
350 ml μαυροδάφνη
350 ml ζωμό μοσχάρι
2 κουταλιές βούτυρο
20 baby πατάτες
4 καρότα κομμένα σε διαγώνιες φέτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε το κόκκινο κρασί σε ένα μικρό μπρίκι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτετε μέσα τις μαύρες σταφίδες να μουλιάσουν και όταν είναι έτοιμες τις σουρώνετε.
Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας ανοίξει τον χοιρινό λαιμό έτσι ώστε να μπορείτε να το γεμίσετε.
Τοποθετείτε τον χοιρινό λαιμό πάνω σε ένα ξύλο κοπής, το ανοίγετε και πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Απλώνετε μέσα στο χοιρινό λαιμό το μπλε τυρί χοντροσπασμένο, με τα χέρια σας, μαζί με τις μαύρες σταφίδες και τυλίγετε σε ρολό.
Με ένα μαγειρικό σπάγκο δένετε τον χοιρινό λαιμό σε ένα 5-6 σημεία, δίνοντας μεγάλη προσοχή στο δέσιμο έτσι ώστε να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Τοποθετείτε μία γάστρα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε τον χοιρινό λαιμό καλά από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το βούτυρο, πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε πλέον το αλεύρι.
Σβήνετε με την μαυροδάφνη, προσθέτετε το ζωμό μοσχάρι μαζί με τις baby πατάτες και τα καρότα και τοποθετείτε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 3 ώρες.
Ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται συμπλήρωμα σε υγρά και ‘βρέχετε’ τον χοιρινό λαιμό με την σάλτσα της γάστρας.
Όταν ο χοιρινός λαιμός είναι έτοιμος τον αποσύρετε από τον φούρνο, τον αφήνετε να ξεκουραστεί, αφαιρείτε προσεχτικά τους μαγειρικούς σπάγκους, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού με τις baby πατάτες, τα καρότα και περιχύνετε με την σάλτσα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΑΣΤΡΑ

ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ

ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΛΑΙΜΟΣ

×