Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    ΏΡΕΣ

Υλικά

Για 4 άτομα

Μία γαλοπούλα περίπου 3½ κιλά
100 γραμμάρια βούτυρο Lurpak λιωμένο
Για τη γέμιση:
100 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
2 κουταλιές ελαιόλαδο
100 γραμμάρια χωριάτικο ψωμί
1 κρεμμύδι
200 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
Τα συκωτάκια της γαλοπούλας
100 γραμμάρια μπέικον
70 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
70 γραμμάρια αμύγδαλα χοντροσπασμένα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
150 ml λευκό κρασί
150 ml ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το χωριάτικο ψωμί σε μπουκιές και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το μπέικον και τα συκωτάκια της γαλοπούλας.
Για την γέμιση, τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τα 100 γραμμάρια βούτυρο.
Προσθέτετε τις μπουκιές χωριάτικου ψωμιού και τις σοτάρετε μέχρι να απορροφήσουν το βούτυρο, να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Αποσύρετε το χωριάτικο ψωμί από το τηγάνι, το τοποθετείτε σε ένα μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το μπέικον και τα αμύγδαλα για 3-4 λεπτά, να ξανθύνει το κρεμμύδι και να ξεκινήσουν να παίρνουν χρώμα τα αμύγδαλα.
Προσθέτετε τον μοσχαρίσιο κιμά μαζί με τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τις μαύρες σταφίδες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχόμενα μέχρι σπάσει καλά ο κιμάς.
Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με την κανέλα, σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο και βράζετε τον κιμά για 4-5 λεπτά να στεγνώσει, τον προσθέτετε στο μπολ με το βουτυράτο ψωμί και ανακατεύετε καλά.
Γεμίζετε τη γαλοπούλα με το μείγμα, τοποθετείτε την γαλοπούλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και την αλείφετε με τα 100 γραμμάρια βούτυρο και πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ψήνετε την γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, στους 160ο C, στον αέρα, για περίπου 3 ώρες.
Στα τελευταία 20-25 λεπτά, ξεσκεπάζετε την γαλοπούλα, ανεβάζετε την θερμοκρασία και αφήνετε την γαλοπούλα να πάρει ωραίο χρώμα, περιχύνοντας την με τα υγρά από το ταψί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Video

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

ΓΕΜΙΣΗ

×