Χταπόδι με φάβα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    40-45'

Υλικά

Για 4 άτομα

1 χταπόδι Pescanova
1 φύλλο δάφνης
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
20 λιαστές τομάτες
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
3-4 στήμονες σαφράν
200 ml λευκό κρασί
150 ml ζωμό λαχανικών
Για την φάβα:
1 φλιτζάνι φάβα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι για ένα λεπτό αλλά να μην πάρει χρώμα και προσθέτετε την φάβα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Συνεχίζετε συμπληρώνοντας με νερό μέχρι να φτάσει 3-4 δάχτυλά πάνω από την φάβα και χαμηλώνετε την φωτιά αφήνοντας την να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά.
Συμπληρώνετε νερό κατά την διάρκεια του βρασίματος έτσι ώστε η φάβα να παραμένει συνέχεια σκεπασμένη και όταν είναι έτοιμη την σουρώνετε και κρατάτε τα υγρά που έχουν μείνει και περνάτε την φάβα από ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτετε λίγα από τα υγρά που κρατήσατε μέχρι να πάρει μια υδαρή υφή.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το καρότο στην μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες, το σκόρδο σε φέτες, τις λιαστές τομάτες σε μεγάλα κομμάτια και χοντροκόβετε το κρεμμύδι.
Τοποθετείτε μία σοτέζα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, το καρότο και τις λιαστές τομάτες για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε το χταπόδι, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τα μπαχαρικά, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το σαφράν και την δάφνη και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΦΑΒΑ

ΧΤΑΠΟΔΙ

×