Χταπόδι τηγανιά με φάβα

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
    40-45'

Υλικά

Για 2 άτομα

300 γραμμάρια χταπόδι βρασμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο soft Lurpak
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φινόκιο
1 πιπεριά Φλωρίνης
100 ml λευκό κρασί
Ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
2 κουταλιές φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
Για την φάβα:
250 γραμμάρια φάβα Φαρσάλων Agrino
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κρεμμύδι στα 4.
Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτετε την φάβα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε με νερό μέχρι να φτάσει 3-4 δάχτυλά πάνω από την φάβα και χαμηλώνετε την φωτιά αφήνοντας την να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φινόκιο και την πιπεριά Φλωρίνης και κόβετε το χταπόδι μεγάλες μπουκιές.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο soft.
Σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φινόκιο και την πιπεριά Φλωρίνης μέχρι να μαλακώσουν, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε το χταπόδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, προσθέτοντας το ξύσμα λάιμ και την ψιλοκομμένη ρίγανη.
Σβήνετε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά.
Όταν η φάβα είναι έτοιμη την αποσύρετε από την φωτιά και την περνάτε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρει μία βελούδινη υφή.
Προσθέτετε τον χυμό από το λάιμ στην φάβα μαζί με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα την φάβα και από πάνω το χταπόδι με τα λαχανικά.

×