Αγκινάρα

Η σκληρή απ’ έξω αλλά μαλακή και πεντανόστιμη από μέσα αγκινάρα είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας λαχανικό. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα  αποτελεί ένα πολύτιμο φάρμακο για τον οργανισμό μας.

 

Η σκληρή απ’ έξω αλλά μαλακή και πεντανόστιμη από μέσα αγκινάρα είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας λαχανικό.
 
Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα  αποτελεί ένα πολύτιμο φάρμακο για τον οργανισμό μας. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους,
τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
 
Επιστήμονες παγκοσμίως χρησιμοποιούν τις αγκινάρες ως χωνευτικό και τονωτικό βότανο. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να υποστηρίξει την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος μέσω της ικανότητάς της να προωθεί την υγιή λειτουργία της χολής και την πέψη του λίπους. Επιπλέον, το εκχύλισμα αγκινάρας περιέχει φλαβονοειδή και μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές αγγειακό σύστημα, να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες και δρα ως ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
 
Όπως όλα τα λαχανικά, έτσι και οι φρέσκιες αγκινάρες στην εποχή τους δεν συγκρίνονται σε γεύση με τις κατεψυγμένες
 
Το καθάρισμα της αγκινάρας απαιτεί λίγο παραπάνω κόπο από άλλα λαχανικά, αλλά το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.
Ο τρόπος για να την καθαρίσουμε είναι ο ακόλουθος:
 
Αρχικά καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσουμε στην μαλακή βάση (καρδιά), έπειτα αφαιρούμε με την βοήθεια ενός κουταλιού το κομμάτι που βρίσκεται στο πάνω μέρος μαζί με το τριχοειδές εσωτερικό του που βρίσκεται στο κέντρο της αγκινάρας.
Αμέσως μετά τις τοποθετούμε μέσα σε κρύο νερό με μπόλικο λεμόνι για να αποφύγουμε το να μαυρίσουν.
 
Οι αγκινάρες μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, οι γνωστότεροι από αυτούς είναι οι αγκινάρες α λα πολίτα άλλα και οι αγκινάρες γκρατέν. Ένας ακόμα τρόπος για να τις γευτούμε καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, είναι τουρσί.
 
 
×