Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό αρνί μπούτι Μπούμπας κομμένο σε μπουκιές
2 κρεμμύδια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο soft Lurpak
3 σκελίδες σκόρδο
300 ml ζωμό βοδινό
450 ml χυμό τομάτας
4 τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
50 γραμμάρια βερίκοκα αποξηραμένα
50 γραμμάρια δαμάσκηνα αποξηραμένα 50 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
120 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
7 στήμονες κρόκο Κοζάνης
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό χοντροκομμένο
1 κουταλάκι πιπέρι cayenne
1½ κουταλιά πάπρικα
1½ κουταλιά τζίντζερ σκόνη
1 κουταλιά κουρκουμά
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι κύμινο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε τις μπουκιές αρνιού, να πάρουν καλό χρώμα από παντού, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια μαζί με τα σκόρδα.
Στο ίδιο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, προσθέτοντας το βούτυρο.
Μόλις το κρεμμύδι ξεκινάει και μαλακώνει προσθέτετε τα μπαχαρικά, το πιπέρι cayenne, την πάπρικα, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, την κανέλα, το κύμινο και τον κρόκο Κοζάνης, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε και πάλι τις σοταρισμένες μπουκιές αρνιού.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα στην μέση και τα προσθέτετε στο τηγάνι μαζί με τις σταφίδες.
Σβήνετε με τον βοδινό ζωμό και προσθέτετε τον χυμό τομάτας, τις ψιλοκομμένες τομάτες και το μέλι και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού στο tajine και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 150ο C για 2½-3 ώρες.
Όταν το αρνί tajine είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο, πασπαλίζετε από πάνω με το καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μαϊντανό και σερβίρετε.