Γεμιστά με καστανό ρύζι, λαχανικά και μαύρες σταφίδες

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    20'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    1,3 ΩΡΑ

Υλικά

Για 4 άτομα

3 τομάτες
3 μελιτζάνες
3 πράσινες πιπεριές
3 πατάτες κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια
30 ml ελαιόλαδο
50 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
Για τη γέμιση:
250 γραμμάρια καστανό ρύζι brown family Agrino
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 καρότο
1 πιπεριά Φλωρίνης
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γραμμάρια σάλτσα τομάτας
500 ml ζωμό λαχανικών
100 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρδισμένο
100 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
20 γραμμάρια ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τον μαϊντανό, την πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά κυβάκια και στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη τρίβετε το καρότο.
Αφαιρείτε την σάρκα από τα λαχανικά και κρατάτε την σάρκα από τις τομάτες σε ένα μπολ.
Πασπαλίζετε τα λαχανικά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στις τομάτες πασπαλίζετε και την ζάχαρη.
Για τη γέμιση τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας μέχρι να ξεκινήσουν να μαραίνονται.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά, το καρότο και την πιπεριά Φλωρίνης συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε την σάρκα από τις τομάτες μαζί με την ζάχαρη και την σάλτσα τομάτας, τις σταφίδες και το κουκουνάρι και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε το καστανό ρύζι, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά, σβήνετε με τον ζωμό λαχανικών, χαμηλώνετε την φωτιά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 5-6 λεπτά.
Αποσύρετε το μείγμα από την φωτιά και γεμίζετε με αυτό τα λαχανικά, προσθέτετε τις πατάτες στο ταψί, περιχύνετε με τα λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180° C για 1 ώρα και 15 λεπτά.

×