Κρεμμυδόπιτα με ελιές και λιαστές τομάτες

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΜΕΤΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    25-30'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    70-75'

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το φύλλο:
800 γραμμάρια Ηπειρώτικα ζυμώματα Bread You Love Αλλατίνη
30 ml ελαιόλαδο
400 ml νερό (θερμοκρασία δωματίου)
2 πρέζες αλάτι
2 κουταλάκια ξίδι
Νισεστέ για το άνοιγμα
Για την γέμιση:
1½ κιλό κρεμμύδια
300 γραμμάρια πράσο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
6 κουταλιές ελαιόλαδο
150 γραμμάρια ελιές Καλαμών ροδέλα
200 γραμμάρια λιαστές τομάτες
4 κουταλιές κάπαρη ξαρμυρισμένη
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
3 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα Ηπειρώτικα ζυμώματα σε ένα μπολ και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε λίγο λάδι και αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά νερό μέχρι να φτιαχτεί μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή.
Δουλεύουμε λίγο την ζύμη στον πάγκο για να πάρει μια μαλακιά υφή.
Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και την αφήνουμε για 25-30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Πασπαλίζουμε τα κομμάτια της ζύμης με νισεστέ και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε 6 πολύ λεπτά φύλλα.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα κρεμμύδια και το πράσο στην μέση και μετά σε φέτες, τις λιαστές τομάτες σε μικρά μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τοποθετούμε μία σοτέζα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς έτσι ώστε να μαραθούν και να μελώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν το κρεμμύδι με το πράσο και τα κρεμμυδάκια είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τις ελιές Καλαμών μαζί με τις λιαστές τομάτες, την κάπαρη, το αλεύρι, το ψιλοκομμένο θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί διαμέτρου περίπου 40 εκ. και τοποθετούμε 3 φύλλα, περιχύνοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την γέμιση, απλώνοντας την καλά σε όλη την επιφάνεια της ζύμης με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία περιχύνουμε με ελαιόλαδο και γυρνάμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν προς τα μέσα.
Χαράζουμε με ένα μικρό μαχαίρι την πίτα σε 10-12 κομμάτια, περνάμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, πάνω κάτω αντιστάσεις, για 70-75 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ

×