Λάχανο το τραγανό

Το λάχανο ανήκει στα λαχανικά που μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα στις αγορές τις χώρες μας, και οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι τόσες πολλές που το καθιστούν απαραίτητο στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο μας…

 

Το λάχανο ανήκει στα λαχανικά που μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα στις αγορές τις χώρες μας, και οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι τόσες πολλές που το καθιστούν απαραίτητο στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο μας.
 
Το λάχανο λοιπόν, είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν επίσης το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το Bok Choy, το κουνουπίδι και τα γογγύλια. Αυτό που καθιστά αυτά τα λαχανικά τόσο εξαιρετικά είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά που ονομάζονται γλυκοσινολάτες. Οι γλυκοσινολάτες όταν καταναλωθούν, μετατρέπονται σε δραστικές ενώσεις που έχουν αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις.
Η τακτική κατανάλωση του λάχανου λοιπόν, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.
 
Μερικές από τις ποικιλίες του λάχανου είναι οι ακόλουθες:
 
Πράσινο λάχανο. Είναι το πιο ευρέως διαθέσιμο και η πιο δημοφιλής ποικιλία. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα. Ενα κεφάλι είναι περίπου 8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο. Το πράσινο λάχανο μπορεί να διαφέρει στο χρώμα από ανοιχτό πράσινο έως σκούρο πράσινο και έχει ήπια γεύση. Είναι κατάλληλο για σούπες, βραστά και σαλάτες.
 
Κόκκινο ή μωβ λάχανο. Είναι η πιο εντυπωσιακή ποικιλία και διακρίνεται για το βαθύ κόκκινο ή μωβ χρώμα του. Το κόκκινο ή μωβ λάχανο μπορεί επίσης να ποικίλλει σε μέγεθος από μικρό έως πολύ μεγάλο. Η γεύση του είναι επίσης αρκετά ήπια και παρόμοια με αυτή του πράσινου λάχανου. Είναι κατάλληλο για προσθήκη σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά και σαλάτες, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι χρωστικές ουσίες που περιέχει μπορεί να σας κάνουν όλο το φαγητό μωβ!
 
Λαχανάκι Βρυξελλών. Καλλιεργήθηκε κατ’ αρχήν στο Βέλγιο, απ’ όπου πήρε το όνομά του χωρίς να είναι βέβαιο ότι είναι από εκεί και η προέλευσή του. Εχει πράσινο χρώμα, μικρό κεφάλι και υπο-ποικιλλίες που διαφέρουν σε σχήμα, ένταση χρώματος και περίοδο συγκομιδής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν βραστά, ψητά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ως καραμελωμένα
 
Βοk Choy. Είναι επίσης γνωστό ως κινέζικο λάχανο ή κινέζικα σέσκουλα. Εχει τραγανούς λευκούς μίσχους και φύλλα που μοιάζουν με τα φύλλα του σπανακιού και είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ασιατικό πιάτο. Το Βok Choy έχει μια ήπια, ελαφρά πιπεράτη γεύση. Τα πολύ μικρά κεφάλια Bok Choy ονομάζονται baby Bok Choy και έχουν ιδιαίτερα τρυφερά φύλλα. Είναι κατάλληλο για προσθήκη σε σαλάτες.
 
Λάχανο napa. Εχει σχήμα στενόμακρο και ανοιχτά ή σκούρα πράσινα φύλλα. Είναι επίσης δημοφιλές σε ασιατικά πιάτα και αποτελεί μια ακόμα πιο ήπια εκδοχή του πράσινου λάχανου. Συχνά χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες.
 
Λάχανο savoy. Είναι παρόμοιο σε εμφάνιση με το πράσινο λάχανο, αλλά έχει πτυχωτά φύλλα που μπορεί να διαφέρουν από το σκούρο μέχρι το ανοιχτό πράσινο. Εχει πολύ ήπια γεύση.
 
Kαλό θα είναι όταν αγοράζετε φρέσκο λάχανο να είναι συμπαγές. Τα φύλλα πρέπει να μην έχουν εξογκώματα και να είναι ελαφρώς γυαλιστερά. Αποφύγετε τα λάχανα που έχουν καφέ κηλίδες γύρω από την άκρη των φύλλων.
Να έχετε υπόψη σας ότι τα σφιχτά και βαριά λάχανα είναι κατάλληλα για σαλάτες, ενώ για τους ντολμάδες το λάχανο πρέπει να είναι κάπως πιο ελαφρύ και λιγότερο σφιχτό.
Αν κρατήσετε το λάχανο κρύο θα διατηρήσει τη φρεσκάδα του και τη βιταμίνη C στο περιεχόμενό του. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο στο τμήμα που βρίσκεται το συρτάρι των λαχανικών. Το πράσινο και το μωβ λάχανο μπορούν να κρατήσουν για 2 εβδομάδες.
Εάν αποθηκεύετε ένα τμήμα του κεφαλιού του λάχανου, φροντίστε να το τυλίξετε σφιχτά σε μια πλαστική μεμβράνη και να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε 2-3 ημέρες.
Το φρέσκο λάχανο είναι ένα θαυμάσιο υλικό για σούπες, σαλάτες, φαγητά κατσαρόλας αλλά και σάντουιτς.
 
×