Μανταρίνι, ο θησαυρός του χειμώνα

Το μικρό και γνωστό σε όλους μανταρινάκι, είναι ένα κατεξοχήν χειμερινό φρούτο. Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε την γλυκιά γεύση του, αλλά δεν γνωρίζουμε τα ωφέλει που παρέχει η κατανάλωση αυτού του φρούτου στον οργανισμό μας.

 

Το μικρό και γνωστό σε όλους μανταρινάκι, είναι ένα κατεξοχήν χειμερινό φρούτο.

Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε την γλυκιά γεύση του, αλλά δεν γνωρίζουμε τα ωφέλει που παρέχει η κατανάλωση αυτού του φρούτου στον οργανισμό μας.
 
Το μανταρίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες Α και C, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις. Είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης, φωσφόρου, νάτριου, πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου αλλά και φολικού οξέως. 
 
Θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι η σημαντικότερη ιδιότητα του είναι το ότι έχει την ικανότητα να αποσύρει από τον οργανισμό μας τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα,  όπως μόλυβδος-Pb
, και ο υδράργυρος-hg.
 
Όσον αφορά την προέλευση του, στη χώρα μας το μανταρίνι ήρθε από τα βάθη της Κίνας γύρω στο 1800 και έκτοτε κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, όπως η κλημεντίνη.
 
Η θερμιδική αξία του μανταρινιού είναι περίπου 45-50 θερμίδες και για τον λόγο αυτό, αποτελεί ιδανικό σνακ για όλη την διάρκεια της ημέρας.
 
Το μανταρίνι εκτός από ωμό, αποτελεί εξαιρετικό υλικό για τις σαλάτες μας. Επίσης χρησιμοποιείτε για την παρασκευή εξαιρετικών μαρμελάδων και υπέροχων λικέρ.
 
 
 
×