Μελιτζάνα η καλοκαιρινή

Αυτήν την εποχή είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. H μελιτζάνα κατέχει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη μεσογειακή διατροφή. Περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά και αρέσει σε πολύ κόσμο μαγειρεμένη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους…

 

Αυτήν την εποχή είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. H μελιτζάνα κατέχει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη μεσογειακή διατροφή. Περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά και αρέσει σε πολύ κόσμο μαγειρεμένη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Στην αρχαιότητα, ήταν ιθαγενές φυτό της Ινδίας αλλά καλλιεργούνταν προϊστορικά και στην Κίνα και την Κεντρική Ασία. Στην Ευρώπη ήρθε μέσω του Βυζαντίου από τους Άραβες. Στην Ελλάδα έφτασε το 12ο-13ο αιώνα και από τότε αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.
Ο καρπός της μελιτζάνας έχει σχήμα ωοειδές, κυλινδρικό η σφαιρικό που ποικίλει στο μέγεθος ανάλογα με τη ποικιλία. Το χρώμα των καρπών είναι μωβ, βαθύ μωβ, μωβ με άσπρες γραμμές,  λευκές, αλλά ακόμα και βαθύ γαλάζιο, κόκκινο ή και κιτρινωπό σε διάφορες ποικιλίες. Η σάρκα του καρπού είναι σπογγώδης και περιέχει πολλά σπόρια ανάλογα με την ποικιλία.
Κυριότερες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι του Λαγκαδά με τους ωοειδείς και μακριούς καρπούς χρώματος σκούρου μωβ της Σύρου και η τσακώνικη που έχει γλυκιά γεύση.
Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή.
Η μελιτζάνα αποτελεί μία από τις καλύτερες και πιο “δροσιστικές» τροφές του καλοκαιριού καθώς το 90% σχεδόν της περιεκτικότητάς της είναι νερό.
 
 
×