Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς Μπούμπας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
350 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
350 ml ζωμό μοσχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
1 γαρίφαλο
2 κόκκους μπαχάρι
2 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
3 πατάτες κομμένες σε φέτες
3 κολοκύθια κομμένα σε φέτες
100 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη Arla
100 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο Arla
60 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
40 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
Για το γιαούρτι:
300 γραμμάρια γιαούρτι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
30 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 κουταλιές θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
Για την μπεσαμέλ:
80 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
80 γραμμάρια αλεύρι
1 λίτρο γάλα
2 κρόκους
2 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την μελιτζάνα, τις πατάτες και το κολοκύθι σε οριζόντιες φέτες.
Περιχύνετε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ψήνετε σε δόσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στις αντιστάσεις
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.
Τοποθετείτε μία σοτέζα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τον μοσχαρίσιο κιμά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σπάσει καλά ο κιμάς, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε τον πελτέ τομάτας, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, την τομάτα κονκασέ και τον ζωμό μοσχάρι και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτεί και να σωθούν όλα τα υγρά.
Για την μπεσαμέλ τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα 2 υλικά.
Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύετε συνεχόμενα με ένα σύρμα.
Όταν το μείγμα ξεκινάει να πήζει αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανακατεύοντας γρήγορα και έντονα.
Σε ένα μπολ τοποθετείτε το γιαούρτι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί κάνετε στρώσεις πρώτα με πατάτα, από πάνω μελιτζάνα, πάνω στις μελιτζάνες απλώνετε το γιαούρτι με το σκόρδο, από πάνω στρώνετε τα κολοκύθια και πάνω τους τα τυριά, την μοτσαρέλα και το ρεγκάτο.
Στρώνετε τον κιμά, απλώνετε πάνω του την μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και λίγη τριμμένη φρυγανιά αν θέλετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30-35 λεπτά.