Ραπανάκι το πικάντικο

Το ραπανάκι καλλιεργείται κυρίως για τη διογκωμένη ρίζα του που έχει πικάντικη γεύση. Επίσης βρώσιμα είναι και τα νεαρά φύλλα του φυτού. Οι ποικιλίες του λαχανικού αυτού είναι πολλές και διαφοροποιούνται ανάλογα με το χρώμα της ρίζας…

 

Το ραπανάκι καλλιεργείται κυρίως για τη διογκωμένη ρίζα του που έχει πικάντικη γεύση. Επίσης βρώσιμα είναι και τα νεαρά φύλλα του φυτού. Οι ποικιλίες του λαχανικού αυτού είναι πολλές και διαφοροποιούνται ανάλογα με το χρώμα της ρίζας, που μπορεί να έχει αποχρώσεις τους κόκκινου, του λευκού και του μαύρου, ενώ το σχήμα της μπορεί να είναι από σφαιρικό μέχρι μακρόστενο. 
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που τρώνε κόκκινα λαχανικά μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου κατά 50%. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το ραπανάκι με τις πολύτιμες ιδιότητές του.
Το ραπανάκι είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου και βιταμίνης C. Αποτελεί ένα εύγευστο και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες σνακ. Έχει επίσης αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση, και είναι ο απόλυτος εχθρός της χοληστερόλης! 
Διάσημο για την καυστικότητα του το ραπανάκι στην Ελλάδα τρώγεται ωμό και συναντάται  συνήθως σε ποικιλίες που συνοδεύουν ούζο.
Κόβεται επίσης σε λεπτές φέτες και γαρνίρει σαλάτες ενώ για να μην χάνει την χαρακτηριστική τραγανή υφή του φυλάσσεται μέσα σε παγωμένο νερό.
 
 

 
 
×