Χοιρινός λαιμός γεμιστός στην γάστρα με κόκκινο κρασί και πετιμέζι

  • ΕΥΚΟΛΙΑ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    25'
  • ΧΡΟΝΟΣ
    ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
    2½-3 Ώρες

Υλικά

Για 4 άτομα

1 χοιρινός λαιμός από μαύρο χοίρο γεμιστός με σύκο και γραβιέρα Μπούμπας (περίπου 2 κιλά)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο
10 κρεμμυδάκια στιφάδου
10 baby πατάτες
5 καρότα
1 κουταλιά αλεύρι
3 κουταλιές πετιμέζι
350 ml κόκκινο κρασί
400 ml ζωμό μοσχάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα καρότα σε διαγώνιες χοντρές φέτες.
Τοποθετείτε μία γάστρα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Θωρακίζετε καλά από όλες τις πλευρές τον γεμιστό χοιρινό λαιμό, να πάρει καλό χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν ο χοιρινός λαιμός είναι έτοιμος, τον αποσύρετε από την γάστρα, την οποία αφήνετε σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει.
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στιφάδου μαζί με τις baby πατάτες και τα καρότα για 3-4 λεπτά, να πάρουν ελαφρύ χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε μέχρι να μην φαίνετε άλλο, σβήνετε με το κόκκινο κρασί και προσθέτετε τον ζωμό μοσχάρι μαζί με το πετιμέζι.
Μόλις πάρει μία βράση προσθέτετε πάλι το χοιρινό λαιμό, κλείνετε την γάστρα με το καπάκι της και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 2½-3 ώρες, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.
Όταν ο χοιρινός λαιμός είναι έτοιμος, αποσύρετε την γάστρα από τον φούρνο, αφήνετε το λαιμό να ξεκουραστεί λίγο και τον σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα μαζί με τα λαχανικά στο κέντρο του τραπεζιού.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ

ΓΑΣΤΡΑ

ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΛΑΙΜΟΣ

×